zaterdag 3 maart 2012

recept: zalm sushi (sake hako sushi)

Sushi is misschien wel één van de bekendste voedselsoorten uit Japan. In dit artikel leest u hoe u dé perfecte zalmsushi kunt maken, in het Japans sake hako sushi genaamd. Ook staat hier een link naar een pagina waarop u precies leest hoe u sushirijst moet koken, aangezien de meeste mensen dit niet weten.

Voor: 8 stuks

Ingrediënten
  • 1 vel kelp 
  • rijstazijn 
  • 120 g zalm, in plakjes van 5 mm dik 
  • 5 shisoblaadjes, in reepjes van 5 mm gesneden (shiso = een Japanse groente) 
  • 450 g gekookte en aangemaakte sushirijst.
Het maken
  • Laat het vel kelp 5 tot 10 minuten zachtjes koken in de rijstazijn, tot het zacht is. 
  • Maak een houten sushivorm nat of bekleed een 6 cm hoge rechtoekige bak van 25 X 7.5 cm met huishoudfolie. 
  • Zorg dat het huishoudfolie aan alle kanten minstens 10 cm overhangt. 
  • Schik eenderde van de zalm over de bodem van de vorm om deze af te dekken. 
  • Sprenkel er eenderde van de shisoblaadjes over. 
  • Lepel daar de helft van de rijst over en druk dit zachtjes aan. 
  • Leg daarbovenop weer eenderde van de zalm, eenderde van de shisoblaadjes en vervolgens de rest van de rijst. 
  • Eindig met de rest van de zalm en dan de shisoblaadjes. 
  • Garneer de sushi met reepjes gekookte kelp. 
  • Plaats het natgemaakte houten deksel op de vorm of dek de sushi af met de overhangende huishoudfolie. 
  • Leg er een gewicht bovenop om de sushi aan te drukken en laat het zo minstens 4 uur, maar het liefste een hele nacht, staan. 
  • Haal voorzichtig de samengeperste sushi uit de vorm of uit het bakje. 
  • Verwijder de folie. 
  • Verdeel de sushi, voor het serveren, met een natgemaakt (scherp) mes in 8 porties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten